U trendu

Hrvatska danas slavi Oluju i progon Srba

KNIN – Hrvatska danas u Kninu obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, 27 godina od oružane akcije Oluja kada je iz ove zemlje proterano gotovo 250.000 Srba, dok ih je oko 2000 poginulo ili nestalo.

Toga dana hrvatske snage su uz pomoć i podršku međunarodne zajednice i NATO snaga oslobodile 11.000 kvadratnih kilometara područja u severnoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu.

Sve u Hrvatskoj i mediji danas su u znaku današnjeg obeležavanja godišnjice oružane akcije Oluja.

Policijska uprava šibensko-kninska saopštila je ranije da je tokom današnje proslave zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenoga sadržaja, zabranjeno je podsticanje na mržnju po bilo kom osnovi (nacionalnoj, verskoj ili drugim) zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje povreda, a ceo događaj, najavljeno biti sniman i fotografisan.

Pre centralnog obeležavanja na stadionu FK Dinara, položeni su venci na spomenik na centralnom kninskom trgu. Vence su položili predstavnici porodica poginulih, predstavnici Generalštaba i državnog vrha Hrvatske, a nakon ove ceremonije sledi podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi.

Obeležavanje je rano jutros počelo tradicionalnom budnicom ulicama Knina, što simbolično predstavlja ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom oružane akcije Oluje.

Očekuju se obraćanja penzionisanog general pukovnika i haškog optuženika na 18 godina zatvora, koji je kasnije oslobođen svih odgovornosti Mladena Markača, premijera Andreja Plenkovića, predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta biće održana misa, a predvodiće je biskup Tomislav Rogić.

Za ovu priliku štampano je 10.000 prigodnih majica, koje će dobiti svaki učesnik programa na svečanosti na stadionu Dinara.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat biće održani koncerti Doris Dragović i grupe Opšta opasnost i vatromet.

Ipak, ovogodišnje obeležavanje godišnjice u Oluji počelo je u senci podela između Banskih dvora i Pantovčaka, odnosno premijera Plenkovića i predsednika Milanovića.

Sinoćnji prijem koji je predsednik Milanović priredio na Kninskoj tvrđavi bojkotovali su, neki ministri Plenkovićeve vlade, ali i neki generali.

Milanović je na prijemu uručio odlikovanja, medalje, odluke o promovisanju , kao i pohvale pojedinim pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske.

U obraćanju je rekao da je oslobađanje Knina i hrvatska pobeda 90-ih godina jedan od najvećih događaja u hrvatskoj istoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.