U trendu

Hrvatska: Godišnjica zločina nad Srbima iz Varivoda

VARIVODE – Srpsko narodno veće i opština Kistanje obeležili su danas godišnjicu zločina, počinjenog nad devet srpskih civila 28. septembra 1995. godine u selu Varivode pored Kistanja, uz podsećanje da izvršioci tog zlocina do sada nisu kažnjeni.

Verski obred, komemoracija i polaganje venaca održani su pored spomen obeležja ubijenim civilima u centru Varivoda, nakon čega su potpredsednica vlade Hrvatske Anja Šimpraga i saborski zastupnik iz redova SDS S Boris Milošević, podsetili na stradalnike koji su pre 27 godina odbili da napuste svoje domove, verujući uveravanjima hrvatskih vlasti da tu pripadaju, prenosi HINA.

„Kome su oni mogli da budu pretnja i kome bi, u jesen i zimu svojih života, oni uopšte mogli da naude? Bez obzira na to, ipak, ništa nije moglo da zaustavi pse rata da te večeri, krajem septembra 1995. godine izvrše svoj krvavi pir“, podsetila je Šimpraga.

Izvršioci ovog zločina za koje je tokom istrage ustanovljeno da su bili pripadnici hrvatske vojske i policije, mučki su prošli kroz selo i poubijali meštane na pragu njihovih domova, podsetila je Šipraga.

„Odlukom vrhovnog suda ovaj zločin je okarakterisan kao čin terorizma za koji je odgovorna i država Hrvatska. Međutim, izvršioci ovih zločina, kao i onih na drugim stratištima srpskih civila tokom i posle rata, do danas nisu kažnjeni“, predočila je potpredsednica vlade Hrvatske Anja Šimpraga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar