U trendu

Hrvatska kontrola leta: Letelica nije imala odašiljač

ZAGREB – Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je danas da bespilotna letelica, koja je u četvrtak uveče ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala na području Zagreba, nije imala odašiljač, zbog čega je HKZP nije otkrio sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor letelica.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontrolisanog vazdušnog prostora, propisana obaveza korišćenja sistema za aktivnu detekciju (odašiljača) za sve letelice koje ulaze u hrvatski vazdušni prostor, kao i da avioni bez odašiljača nisu vidljivi za sistem kontrole vazdušnog saobraćaja, prenela je Hina.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso otkriveni radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letelice.

Hrvatska vlada je saopštila ranije danas da je na području Jaruna u Zagrebu pala bespilotna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Andrej Plenković je saopštio da je reč o letelici ruske proizvodnje.

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za „Jutarnji.hr“ da letelica nije ukrajinska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.