U trendu

Hrvatska: Sedmoro privrednika na optužnici USKOK-a

ZAGREB – Hrvatski USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg direktora preduzeća JANAF Dragana Kovačevića i šestorice njegovih saučesnika, među kojima je i privrednik Krešo Petek, koji se tereti da je Kovačeviću dao više od šest miliona kuna da bi mu ovaj obezbedio poslove s tim javnim preduzećem.

Ne navodeći identitete, tužilaštvo je saopštilo da su optužnicom, uz Kovačevića i Peteka, obuhvaćeni i bivši direktor sektora bezbednosti u JANAF d.o.o. (Jadranski naftovod) Vlado Zorić, direktor sektora za transport nafte u JANAF Vladimir Vrbanc i privrednici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried, prenosi HINA.

U saopštenju USKOK navodi da su sedmorica okrivljenih u aferi JANAF optuženi zbog primanja i davanja mita, nezakonitog ugovaranja poslova, pomaganja i podsticanja na nezakonito poslovanje.

Tužilaštvo je preciziralo da se Petek tereti da je od jula 2019. godine do 17. septembra 2020. dogovarao s Kovačevićem, Zorićem i Vrbancom da im periodično isplaćuje novčane nagrade u zamenu za dobijanje poslova s JANAF-om.

USKOK navodi da je Petek u više navrata dao Kovačeviću 6,2 miliona kuna, Zoricu 550.000 kuna, a Vrbancu 600.000 kuna u gotovini, dok su čelnici JANAF-a preduzimali sve kako bi Petekovoj firmi obezbedili poslove za koje je bio zainteresovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.