U trendu

Hrvatska: Svečano spojen Pelješki most

ZAGREB – U sredu je spojen i poslednji segment konstrukcije Pelješkog mosta čime je on sada u celosti spojen i povezo je kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješkoj strani, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

Ceremoniji su prisustvovali hrvatski premijer i predsednik, Andrej Plenković i Zoran Milanović.

Pelješki most je generacijski i svehrvatski projekt za koji ima puno zaslužnih, a Hrvatska je njime ostvarila strateški cilj spajanja svoje teritorije, rekao je premijer Andrej Plenkovic u izjavi uoci završetka spajanja mosta, prenela je Hina.

Premijer je izjavio da je Hrvatska gradnjom mosta ostvarila svoj strateški cilj i istakao da je neupitno odvijanje pomorskog prometa ispod mosta, što je i u interesu Bosne i Hercegovine.

Rekao je da ispod mosta „može proci i Titanik“ i da je rec o zajednickom dobru za Hrvatsku i BiH.

„Ovo je most koji povezuje, a ne koji deli“, rekao je Plenkovic te dodao da će se „s vremenom to i pokazati“.

Predsednik Zoran Milanovic izjavio je da je Hrvatska Pelješki most čekala 16 godina dok je za neke jednako važne stvari cekala puno duže, poručivši kako je dobro da je most sada tu.

„O nekim stvarima se duže prica pa se ne napravi ništa. Od 2005. godine, kada je prvi put neko stavio Pelješki most u svoj program, prošlo je 16 godina. Čekala je Hrvatska puno duže na neke jednako važne i još vece stvari. Dobro je da je most sada ovde“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.