U trendu

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog pretnji hrvatskoj manjini

ZAGREB – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) juče je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, „predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama“, saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, „prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju“.

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti beybednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih „pobiti automatom“, a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.