Hrvatski mediji o nedolasku Vučića u Zagreb

ZAGREB – Za manje od sat vremena nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne partije (EPP) u Zagreb, tu vest su preneli svi hrvatski mediji na udarnim mestima, a neki od njih konstatuju da je šef SNS iskoristio priliku da, kako kažu, „maksimalno ocrni Hrvatsku“.

Svi mediji su u celosti preneli obrazloženje Vučićeve odluke u pismu upućenom predsedniku EPP Žozefu Dolu.

Hrvatski portal Index je tekst Vučićevog pisma Dolu preneo po Hini, bez komentara, pod naslovom: „Vučić: Ne dolazim u Zagreb. Hrvati me napadaju i nastaviće da me napadaju“, a Jutarnji list uz navode da je Vučić odustao od dolaska u Zagreb i da je poslao pismo predsedniku EPP, zaključuje da je srpski predsednik tu priliku „maksimalno iskoristio da ocrni Hrvatsku“.

Večernji list akcenat stavlja na deo Vučićevog pismg u kome predsednik SNS kaže da bi mu „odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike, nesumnjivo donelo značajne bodove u Srbiji, ali da je, kako je naveo, uzeo u obzir i ono što je za njega najvažniji deo politike koju predstavlja – pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata“.

Portal 24 sata je vest o nedolasku Vučića u Zagreb na Izborni kongres EPP objavio pod naslovom: „Vode hajku protiv mene, jer je Srbija jaka“, a slično iyveštavaju i drugi hrvatski mediji poput Slobodne Dalmacije, Tportala, Telegrama, Neta, Naroda, Dnevnika, Dnevno…

Slobodna Dalmacija takođe prenosi Vučićevo pismo uz, navodna saznanja da se „u kuloarima pominje i da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a“.

List zaključuje i da je svojim nedolaskom Vučić direktno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

“ Prvi se neće morati nikome opravdavati što dan nakon godišnice pada Vukovara ugošćuje srpskog predsjednika ‘koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj’. Ona (Kitarević) se, pak, neće morati braniti od kritika da je i sama svojevremeno pozvala Vučića u Zagreb“, piše Slobodna Dalmacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.