U trendu

HTZ tužila britanskog novinara i traži odštetu

ZAGREB – Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podigla je dve tužbe protiv britanskog novinara i blogera Pola Bredberija i od njega traže odštetu od ukupno 100.000 kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna“).

Bredberi, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, je pokretač portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavalaca stanja u hrvatskom turizmu.

Neretko kritikuje rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebalp da promovišu hrvatski turizam nazvao „kraljevima slučajnog turizma“, a u velikom intervjuu za portal Index 2019. Bredberi je tvrdio da da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bredberi dao ovom portalu objavljenom pod naslovom „Fijasko: Hvalimo se da smo korona free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma“.

Druga tužba protiv novinara je podneta zbog satiričnog internet mima objavljenog na fejsbuk nalogu.

Bredberi se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom „Croatia, full of life“, pri čemu je reč „life“ zamenio rečju „uhljebs“.

Uhljeb je inače nova reč u hrvatskom jeziku i odnosi se uglavnom na one koji plate primaju iz državnog budžeta za posao na kojem nije stvorena dodata vrednost.

Zanimljivo je, piše Index, da se u Bredberievom mimu ne spominje HTZ, ali ih to, kažu, nije sprečilo da podigne još jednu tužbu protiv novinara i za to traže takođe odštetu.

„To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u mimu, to nije moja greška“, rekao je Bradberi za Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.