U trendu

Husein Bilal Bosnić od danas na bezuslovnoj slobodi

SARAJEVO – Nekada vođa vehabija iz Bužima, u Bosni i Hercegovini, Husein Bilal Bosnić, pušten je danas na bezuslovnu slobodu posle sedam godina odležanih u zatvoru u Vojkovićima, a na koji ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je Srni da je Bosnić zatvor napustio u 9.00 časova i da se za vreme služenja kazne pristojno vladao, a da je sve ostalo u nadleženosti bezbednosnih agencija.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa. U Vojkoviće je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gde je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u „Islamskoj državi“.

Njegovi govori objavljivani su na video-snimcima na Jutjubu, gde je, između ostalog, isticao da je „njihovo“ sve do Sandžaka.

„Ko je nas zaustavio ’95. da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali – da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše“, poručivao je Bosnić.

Jedna od njegovih poznatijih rečenica je i ona u kojoj „ciljaju“ na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, odnosno deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji „Damask“ zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri meseca pušteni su na slobodu. eđutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Stručnjaci za bezbednost smatraju da izlazak Bosnića na slobodu predstavlja izazov za policiju i ostale bezbednosne agencije.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.

Bosnić je odslužio zatvorku kaznu u celosti i sada je na beuslovnoj slobodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.