U trendu

Huti potvrdili napad na rafineriju nafte u Džedi

RIJAD – Jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su krstarećom raketom pogodili saudijsko naftno postrojenje u lučkom gradu Džedi, a državni mediji Saudijske Arabije za sada još nisu izveštavali o ovom incidentu, prenosi AP.

Agencija navodi da je u izjavi na Tviteru portparol Huta brigadni general Jahja Sari, saopštio da su pobunjenici ispalili krstareću raketu „Kvad-2“ na naftno postrojenje. Na internetu je objavio satelitski snimak saudijske rafinerije nafte kompanije „Aramco“ u Severnoj Džedi.

Objekat se nalazi jugoistočno od međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz (JED), a dolazni letovi na njemu preusmereni su na druge ili su čekali odobrenje za sletanje jutros rano bez objašnjenja, prema podacima sa sajta „FlightRadar24.com“, prenosi AP.

Pobunjenici su tvrdili da su pogodili isti objekat prošlog novembra u napadu koji je kasnije priznala Saudijska koalicija i koji je izazvao veliki požar u tom naftnom postrojenju.

AP prenosi da su od 2015. godine ciljevi Huta međunarodni aerodromi, vojna postrojenja i naftna infrastruktura unutar Saudijske Arabije, a poslednjih nedelja grupa je intezivirala napade.

Saudijska Arabija, koja predvodi kolaciju i podržava međunarodno priznatu vladu u Jemenu, u sukobu sa jemenskim Hutima, koje podržava Iran, od 2014. godine, kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.