U trendu

I Britanija zabranila elektronske uredjaje na letovima iz šest država

Britanska vlada zabranila je danas elektronske uredjaje u ručnom prtljagu putnika iz šest pretežno muslimanskih zemalja koji avionom putuju u Veliku Britaniju.

U saopštenju vlade se kaže da je premijerka Tereza Mej predsedavala sastankom o avio bezbednosti na kome su dogovorene nove mere bezbednosti za sve letove koji dolaze iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

U saopštenju se navodi da je vlada bila u kontaktu sa američkom administracijom kako bi u potpunosti razumela poziciju Amerikanaca, koji su takodje nešto ranije danas uveli sličnu zabranu.

Prema novim merama putnicima na letovima „neće biti dozvoljeno da unose bilo kakve telefone, laptopove ili tablete, veće od normalne veličine mobilnog telefona ili pametne telefone“ u kabinu. 

SAD uvele su privremenu zabranu prenošenja elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu na letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpadova (iPad), kamera i dugih elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu.

Razlog zabrane prenošenja uredjaja još nije saopšten, a američki bezbednosni zvaničnici nisu želeli da komentarišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.