U trendu

I Francuska obustavila prodaju oružja Turskoj

PARIZ – Francuska je danas saopštila da je obustavila prodaju oružja Turskoj, upozorivši Ankaru da njena ofanziva na severoistoku Sirije preti evropskoj bezbednosti.

„U iščekivanju okončanja ove ofanzive, Francuska je odlučila da suspenduje sve namere o izvozu oružja Turskoj koje bi moglo da bude korišćeno u ovoj ofanzivi. Ova odluka odmah stupa na snagu“, navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih ministarstava spoljnih poslova i odbrane, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da će se Francuska na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu založiti za „širi evropski pristup“ po pitanju obustave prodaje oružja, navodi AP.

Francuska vlada smatra da turska ofanziva izaziva humanitarne probleme i preti međunarodnoj borbi protiv Islamske države, pa „stoga preti i evropskoj bezbednosti“.

Pariz, takođe, poziva da se što pre organizuje sastanak koalicije, predvođene SAD, protiv Islamske države kako bi se razgovaralo o narednim koracima u kontekstu turske akcije.

Prethodno je Nemačka objavila da je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije.

„S obzirom na tursku vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije, savezna vlada neće izdati nove dozvole za svu vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za Bild am Zontag

Nemačka je samo u 2018. godini u Tursku izvezla oružje vredno 243 miliona evra, što je skoro trećina ukupnog nemačkog izvoza oružja, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.