U trendu

I Islamska zajednica u BiH protiv izmena izbornog zakona

SARAJEVO – Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pridružila se danas snažnim pritiscima na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, čiji je cilj da onemoguće izmene izbornog zakona o kojima se trenutno raspravlja pod okriljem OHR.

U izjavi dostavljenoj medijima iz rijaseta Islamske zajednice u BiH navedeno je da ona deli zabrinutost velikog broja svojih članova zbog najava izmena izbornog zakona, jer, kako navode, smatraju da one vode daljoj etničkoj podeli države i novim blokadama, a u krajnoj liniji ozakonjuju segregaciju i aparthejd, prenela je Hina.

Za Islamsku zajednicu je, kako se navodi, neprihvatljivo insistiranje na tome da glasovi jedne etničke ili nacionalne grupe, u ovom slučaju Bošnjaka, pa i muslimanskih manjina kao na primer Albanaca ili Roma, vrede manje od pripadnika nekih drugih naroda.

Oni su takođe optužili hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da svojim izjavama, kako su naveli, ponižava bosanskohercegovačke muslimane prikazujuci ih kao „manje vredne ljude“.

Sve političke stranke bošnjačke i građanske orijentacije ranije su, takođe, oštro osudile predloge o izmenama izbornog zakona koje se odnose na funkcionisanje Federacije BiH, posebno na uvođenje cenzusa od tri odsto po županijama za izbor poslanika iz konstitutivnih naroda u Dom naroda entitetskog parlamenta, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.