U trendu

IAEA: Oslobodjen generalni direktor nuklearne centrale Zaporožje

 Generalni direktor ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje, koga su privele ruske snage oslobodjen je, objavila je danas Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja ima stručnjake u centrali.
„Pozdravljam oslobadjanje Igora Murašova“, napisao je na svom Tviter nalogu šef IAEA Rafael Grosi (Grossi) i dodao da je dobio potvrdu da se generalni direktor nuklearne centrale Zaporožje vratio kući „živ i zdrav“.

Direktora centrale privela je u petak „ruska patrola“ dok je putovao iz centrale ka gradu Ernogodaru, pod ruskom kontrolom, naveo je ranije ukrajinski operater Energoatom.

Vozilo u kome je bio direktor centrale zaustavljeno je i on je izvučen iz njega i zatim prevezen sa povezom na očima u nepoznatom pravcu, javila je ta ukrajinska agencija.

Nuklearna centrala Zaporožje, najveća u Evropi, od početka marta je pod kontrolom ruskih vojnika ali se nalazi nedaleko od demarkacione linije izmedju teritorija pod kontrolom Kijeva i rejona koje je okupirala Moskva.

Nalazi se u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, jednoj od onih koje je Rusija zvanično pripojila u petak.

Delegacija Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obišla je centralu početkom septembra a dva inspektora agencije se i dalje tamo nalaze.

Zbog stalnih bombardovanja koja izazivaju strah od veće nuklearne katastrofe UN agencija zalaže se za uspostavljanje bezbednosne zone oko centrale.

S tim ciljem Grosi će početi konsultacije sa Kijevom i Moskvom gde treba da ide ove nedelje, saopštila je IAEA ovog vikenda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.