Identifikovan napadač iz Londona: Halid Masud koristio lažna imena

Muškarac, koji je pregazio pešake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, je 52-godišnji Halid Masud, rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je danas londonska policija.

Kako se navodi u saopštenju, Masud je bio poznat po „brojnim pseudonimima“ i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju tokom noći, preneo je AFP.

U napadu na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta ubijene su četiri osobe, uključujući napadača, dok je 40 ranjeno.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je ranije da je policiji poznat identitet napadača, ali da zbog istrage još ne može da ga objavi.

Ona je dodala i da je napadač bio pod istragom obaveštajnih službi pre nekoliko godina, zbog dovođenja u vezu sa ekstremistima, ali da su ga službe smatrale „nebitnom figurom“.

U okviru istrage, policija je tokom dana izvršila nekoliko racija, najpre u Birmingemu, a zatim i u drugim delovima Londona i Britanije, pri čemu je uhapšeno osam osoba.

U istragu je, pored britanske policije, uključena i obaveštavjna agencija MI5.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.