U trendu

Inauguracija Donalda Trampa: Zakletva, govor, ručak i balovi

Dan inauguracije, zvaničan početak predsedničkog mandata Donalda Trampa, obeležiće mnoštvo aktivnosti u Vašingtonu –  od jutarnje službe u crkvi, preko polaganja zakletve i parade, do večernjih balova.

Mada su inauguracione svečanosti već počele i trajaće narednih dana, središnji dogadjaj će biti polaganje predsedničke zakletve sutra oko podne (po lokalnom vremenu) kada će Amerika dobiti novog predsednika. To je i jedini dogadjaj koji mora da se desi, sve ostalo su prateće svečanosti.

Predsednik SAD može položiti zakletvu bilo gde, ali se to uglavnom radi u Kapitolu, zgradi Kongresa, osim u izuzetnim slučajevima kao kada je 1963. Lindon Džonson, tada potpredsednik, položio zakletvu u avionu posle ubistva presednika Džona Kenedija u Dalasu.

Zakletva je definisana Ustavom i na engleskom sastoji se od 35 reči, mada ih obično ima 39 sa završnicom „neka mi Bog pomogne“ (so help me God). Taj dodatak je prema jednom tumačenju uveo 1789. prvi predsednik Džordž Vašington. Neki istoričari kažu da je mit da je Vašington koristio te reči, a prvi navodi očevidaca o tim rečima potiču iz 1881. s inauguracije Čestera Artura.

Inauguracione aktivnosti počinju jutarnjom službom u crkvi blizu Bele kuće, kojoj će prisustvovati Tramp, novoizabrani potpredsednik Majk Pens i njihove porodice. Novoizabrani predsednik posle odlazi u Belu kuću gde ga dočekuje odlazeći predsednik, a prema najavama, Tramp i Barak Obama će popiti čaj ili kafu i potom se zajedno uputiti u Kapitol.

Posle polaganja zakletve, Tramp će održati inauguracioni govor, koji bi, prema najavama, trebalo da bude kratak, oko 20 minuta. Taj govor bi trebalo da da okvir Trampovog predsedničkog mandata i biće pažljivo analiziran kako bi se videlo kako novi predsednik namerava da vlada, posebno imajući u vidu da u Belu kuću ulazi s najnižim rejtingom medju dosadašjim predsednicima.

Ankete pokazuju da povoljno mišljenje o njemu ima samo 40 odsto ispitanih, dok je njegov prethodnik Obama došao na vlast s povoljnim mišljenjem 79 odsto ispitanika, a Džordž Buš mladji sa 62 odsto.

Američki mediji kao intrigu navode i kako će se držati Trampova rivalka Hilari Klinton koja bi sa suprugom Bilom trebalo da bude na bini dok Tramp polaže zakletvu i drži govor.

Po okončanju aktivnosti na otvorenom ispred Kapitola, koji uključuju i marševe u izvodjenju vojnog orkestra i američku himnu koju će otpevati 16-godišnja Džeki Ivanko, sledi ručak u zgradi parlamenta za Trampa, Pensa i njihove goste s liderima Kongresa. To, medjutim, nije obilčan ručak, pošto se već pokazalo da se republikanska većina i novi predsednik ne slažu po nekim od ključnih pitanja – porezima, zdravstvu i posebno spoljnoj politici. Ručak u Kapitolu će biti prva zvanična prilika da dve strane razmene mišljenja.

Predsednik posle inauguracionih dešavanja u Kapitolu ide pešice do Bele kuće odakle s potpredsednikom, porodicama, kao i vodećim predstavnicima vlade i vojske prati inauguracionu paradu u kojoj učestvuju vojnici i civili iz svih 50 saveznih država.

Parada bi trebalo da traje oko 90 minuta, što je kraće nego obično, s obrazloženjem Trampovog tima da novi predsednik želi da to traje kraće kako bi imao vremena i za posao. Nije isključena mogućnost da izmedju parade i večernjih zabava Tramp iskoristi predsednička ovlašćenja i krene da sprovodjenje nekih od svojih mera.

Veče je rezervisano za inauguracione balove. Zvanične balove organizuje Odbor za inauguraciju i može im se prisustvovati samo uz poziv. Biće tri takva bala i prisustvovaće im Tramp, Pens i njihove porodice. Pored zvaničnih postoje i nezvanični inauguracioni balovi koje organizuju razlitiče organizacije i koji su mnogo otvoreniji, ali njima ne prisustvuje novi stanovnik Bele kuće.

Tramp je pompezno najavio dolazak rekordnog broja ljudi u Vašington na njegovu inauguraciju, mada se organizatori spremaju za 800.000 do 900.000 ljudi. Prvoj Obaminoj inauguraciji je prisustvovalo 1,8 miliona ljudi. Agencija Asošijetid pres navodi da još ima mesta u hotelima i da, nasuprot Trampovim tvrdnjama, prodavnice imaju mnoštvo večernjih haljina za prodaju.

Pored Trampovih pristalica, u Vašingtonu se očekuju i protesti nezadovoljnih njegovom pobedom. Najveći skup se očekuje u subotu – ženski marš na kojem se očekuje preko 200.000 učesnika. Neki protesti se planiraju i za petak, a Trampu su u pomoć priskočili bajkeri iz organizacije „Bajkeri za Trampa“ koji su najavili da će biti „živi zid“ ako treba da se sačuvaju pristalice novog predsednika.

Tramp je naveo da ima i „najveće slavne ličnosti na svetu“ koje dolaze na njegovu inauguraciju. Na koncertu večeras će nastupiti kantri pevač Tobi Kit i grupa Tri dors daun (3 Doors Down), a prisustvoaće i glumac Džon Vojt, dok će na inauguracionim balovima nastupati Radio siti rokets (Radio City Rockettes), Pijano gajs (The Piano Guys), 72-godišnji Toni Orlando i 81-godišnji Sem Mur iz dueta Sem end Dejv.

S druge strane, na protestnom maršu žena prisustvo su najavile glumice Skarlet Džohanson, Frensis Mekdormand i Amerika Ferara, komičarka Ejmi Šumr i pevačica Zendaja.

U fokusu će biti i svet mode pošto je uvek vladalo interesovanje šta će obući nova prva dama na polaganju zakletve i na inauguracionim balovima. Sutra, medjutim, nije reč samo o modi. Više dizajnera je reklo da ne želi da oblači Melaniju Tramp zato što se ne slažu s politikom njenog supruga koji se prezrivo osvrnuo na te izjave i rekao da njegova supruga ne bi ni želela haljine tih dizajnera. Muzičari koji su potvrdili nastupe na inauguracionim dešavanjima već su naišli na kritike, pa se isto može očekivati i za dizajnere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar