U trendu

Inckov ultimatum Republici Srpskoj, poništiti priznanja

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao je rok od tri meseca Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) da poništi sva priznanja koja su u ime parlamenta dodeljenja osobama osuđenim za ratne zločine, preneo je sarajevski portal Klix, uz objavljeni faksimil pisma šefa OHR.

U opširnom pismu predsedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, Incko, između ostalog, navodi da su među nagrađenima bili i svi bivši predsednici NSRS i članovi prvog Predsedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su, kako navodi, „postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Uz podsećanje da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić osuđeni u haškom tribunalu, Incko u pismu upućenom 27. januara ove godine, navodi da „veličanje ratnih zločinaca“ direktno povređuje i provocira one koji su pretrpeli posledice rata i šteti sećanju na žrtve.

On smatra da osim što destabilizuje region, takvi potezi ugrožavaju izglede na pomirenje u BiH, pa su, kaže, stoga takve aktivnosti „neprihvatljive i onemogućavaju“ da BiH postigne napredak na putu ka punom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i priključi se EU.

To, prema njegovim rečima, takođe dodatno produbljuje nacionalne podele i onemogućava mirovni proces.

„S tim u vezi, vama i Narodnoj skupštini Republike Srpske dajem rok od tri meseca, do kraja aprila 2021. godine“, poručio je Incko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.