U trendu

Indija kritikuje Soroša: On je opasan

SIDNEJ – Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar izjavio je danas da je potrebna debata o demokratiji i odbacio izjavu mađarsko-američkog investitora Džordža Soroša da indijski premijer Narendra Modi nije demokrata.

Džaišankar je rekao da je Soroš „star, bogat, zadrt i opasan“ i da nije u stanju da prepozna težak put Indije od vremena kolonijalizma.

U govoru uoči Minhenske bezbednosne konferencije, Soroš je kritikovao indijskog premijera, tvrdeći da je Indija demokratska država, ali da Modi nije demokrata.

Džaišankar je rekao da su indijski birači odlučili kako zemlja treba da funkcioniše i da Nju Delhi poznaje opasnosti spoljnog mešanja jer je Indija prošla kroz kolonijalizam, preneo je Rojters.

„To nas brine. Mi smo zemlja koja je prošla kroz kolonijalizam, mi znamo opasnosti onoga što se događa kada postoji strano mešanje“, dodao je šef indijske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Soroševe izjave su tipične za evro-atlantski pogled na svet, zbog čega je potrebna debata o demokratiji, jer je svet sve manje evro-atlantski.

„On je star, bogat, zadrt i opasan, jer ono što se događa je da, kada takvi ljudi i takva shvatanja i takve organizacije investiraju resurse, oni oblikuju narative“, dodao je Džaišankar.

Džaišankar učestvuje u Sidneju na konferenciji koju je organizovao istraživački centar Australijskog instituta za stratešku politiku i sastao se sa premijerom Australije Entonijem Albanezeom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar