U trendu

Indija: Nestašica medicinskog kiseonika, pogone čuva policija

NJU DELHI – Bolnice u NJu Delhiju izdale su jutros hitno upozorenje, poručujući da im je preostalo samo nekoliko sati snabdevenosti kiseonikom, pošto je još jedan strašan talas zaražavanja kovidom-19 pogodio zdravstveni sistem u većim indijskim gradovima.

Bolničko osoblje postavljalo je alarmantne poruke na društvenim mrežama tokom čitavog četvrtka i petka, navodeći da nisu u stanju da se nose sa zahtevima pacijenata i moleći za pomoć vlade, piše britanski list „Gardijan“.

Indija je prijavila danas najveći dnevni rast slučajeva kovida-19 u svetu, drugi dan zaredom, budući da je registrovala 332.730 novih slučajeva i 2.263 smrtnih slučajeva, jer je, kako je saopšteno, pandemija „izmakla kontroli“.

Agencija Rojters navodi da su, u uslovima nestašice kiseonika, čak postavljene naoružane policijske snage ispred postrojenja za proizvodnju medicinskog kiseonika radi osiguranja bezbednosti.

Nekoliko bolnica, uključujući bolnicu „Šanti Mukand“ na zapadu
Nju Delhija, sa 110 pacijenata zaraženih kovidom, saopštile su da su skoro iscrpele zalihe kiseonika.

„Bolničko osoblje je došlo i reklo nam da napravimo svoje aranžmane“, rekla je Birendra Kumar, čiji je otac pozitivan na kovid i
primljen je na bolničko lečenje pre 10 dana.

„Mi nismo kompanija koja se bavi proizvodnjom kiseonika. Kako možemo da napravimo svoje aranžmane?“, zapitala je ona.

Izvršni direktor te bolnice Sunil Sagar je nešto ranije, kroz suze, saopštio odluku da će otpustiti neke pacijente, jer, zbog nedostatka kiseonika, u bolnici nema ničeg što bi, kako kaže, moglo da im pomogne.

Iz bolnice „Ganga Ram“ u NJu Delhiju, koja je zbrinula više od 500 kovid pacijenata, navode da je 25 ljudi umrlo na odeljenjima u protekla 24 sata, i upozoravaju na ozbiljnu krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.