U trendu

Indija obavestila SZO: Proizvodi „Maiden farma“ u okviru specifikacija

NJU DELHI – Indija je danas Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) saopštila da je, na osnovu uzetih uzoraka iz indijske farmaceutske kompanije „Maiden farma“, čiji su proizvodi bili dovođeni u vezu sa smrću dece u Gambiji, utvrđeno da su proizvodi bili u okviru specifikacije.

Uzorci nisu bili kontaminirani etilen glikolom i dietilen glikolom, naveo je indijski generalni kontrolor lekova, V.G. Somani, u pismu SZO, koje je podeljeno novinarima u Ministarstvu zdravlja Indije, preneo je Rojters.

Gambijska policija saopštila je u oktobru da vodi istragu povodom smrti 69 dece od akutne bolesti bubrega, koje su dovedene u vezu sa korišćenjem četiri vrste sirupa protiv kašlja, koji su proizvedeni u Indiji i uvezeni u tu zapadnoafričku državu.

SZO je izdala u oktobru globalno upozorenje na četiri vrste sirupa protiv kašlja, koji su dovedeni u vezu sa smrću dece u Gambiji od akutne bolesti bubrega i za koje je, na osnovu laboratorijskih analiza, utvrđeno da sadrže znatno veće količine dietilen glikola i etilen glikola nego što je prihvatljivo.

Indija proizvodi trećinu svetskih lekova, uglavnom u obliku generičkih lekova, a najviše izvozi u Afriku, Južnu Ameriku i druge delove Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.