U trendu

Indija: Pet uhapšenih zbog prinošenja ljudske žrtve u hramu

NJU DELHI – Indijska policija uhapsila je pet muškaraca osumnjičenih za ritualno žrtvovanje ljudi, skoro četiri godine nakon što je u hinduističkom hramu otkriveno žensko telo bez glave.

Šanti Šo (64) ubijena je i obezglavljena mačetom 2019. godine, tokom posete hramu u Guvahatiju, gradu na dalekom severoistoku Indije, piše Gardijan.

Nije bilo napretka u istrazi sve dok njeno telo nije identifikovano u januaru, što je dovelo do obnovljanja istrage u kojoj uhapšeno nekoliko osumnjičenih, dok su ostali još na slobodi.

Predstavnik policije je saopštio da su petorica osumnjičenih planirali ubistvo žene, a da je u ubistvu učestvovalo ukupno 12 ljudi.

Prema navodima policije, Pradip Patak (52) je organizovao ubistvo kao deo verskog obreda kako bi obeležio godišnjicu smrti svom brata.

Kako se navodi, on je verovao da će prinošenje žrtve umiriti dušu pokojnika.

Petorica osumnjičenih su privedeni između 25. marta i 1. aprila, a policija još traga za njihovih sedam saučesnika.

Indijski nacionalni biro za evidenciju zločina registrovao je 103 slučaja žrtvovanja ljudi između 2014. i 2021. godine, navodi Gardijan.

Ritualna ubistva se obično izvode sa obrazloženjem da se umire božanstva i češća su u udaljenim oblastima Indije, gde je verovanje u okultizam i vradžbine široko rasprostranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.