U trendu

Indija: Pojačane trupe u Kašmiru,umro vođa separatista

NJU DELHI – Indija je rasporedila trupe u glavnom gradu Kašmira i ugasila internet nakon što je vođa separatista Sajed Ali Šah Gilani umro u 91 godini.

Prema saopštenju policije trupe su raspoređene na osetljivim mestima u Srinagaru i u drugim većim gradovima Kašmira i nije dozvoljeno kretanje vozilima, prenosi Gardijan.

Gilani je bio najviši vođa separatista u Kašmiru, a njegova porodica je potvrdila da je ovaj veteran političar preminuo nakon duže bolesti i da je proveo u kućnom pritvoru poslednjih 12 godina, nakon što je vodio nekoliko protesta protiv Indije.

Pakistanski premijer Imran Kan izrazio je žaljenje zbog smrti Gilanijana na Tviteru i saopštio da će u zemlji biti proglašen dan žalosti.

Kašmir je već dugo žarište sukoba između Indije i susednog Pakistana, a obe zemlje polažu pravo na region u celosti, ali vladaju samo njegovim delovima.

Napetosti su obnovljene nakon što je Nju Delhi u avgustu 2019. godine ukinuo autonomiju države Džamu i Kašmir i podelio ih na dve teritorije pod saveznom upravom.

Prošle godine, Gilani, lider najvećeg separatističkog saveza Hurijat konferencije, saopštio je da napušta tvrdu liniju s obzirom da nije uspeo da se suprotstavi naporima Nju Delhija da pojača kontrolu nad spornim regionom.

Konferenciju Hurijat formirale su različite separatističke grupe u Kašmiru 1993. godine kako bi omogućile političku platformu za odvajanje od Indije nakon oružane pobune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.