U trendu

Indija ponovo testirala raketu dugog dometa Agni-5

Indija je danas izvela četvrtu probu svog interkontinentalnog Agni-5 projektila, koji je sposoban da nosi nuklearnu bojevu glavu i može da pogodi ciljeve udaljene više od 5.000 kilometara, posle čega su praktično čak i kineske najsevernije oblasti u dometu indijskog nuklearnog oružja.

Projektil zemlja-zemlja dug 17,5 metara i težak 50 tona lansiran je sa ostrva Abdul Kalam, najbližeg istočnoj obali države Odiša, a pao je u blizini australijskih voda.

Adžej Lele iz Instituta za odbrambene studije i analize u Nju Delhiju kaže da je ovom probom potvrđeno da je raketa Agni-5 operativna i da predstoje još dva testa koja će sporovesti komanda strateških snaga Indije, posle čega će raketa i zvanično postati deo naoružanja druge najmnogoljudnije zemlje sveta, prenosi Glas Amerike.

Ranije generacije projektila Agni, razvijene u poslednje dve decenije, sposobne su da pogode ciljeve bilo gde u Pakistanu, prvom susedu Indije i velikom rivalu, s kojim je Indija vodila tri rata, a i danas su odnosi te dve zemlje veoma zategnuti.

Pakistan takođe poseduje nuklearno oružje, ali vojni analitičari smatraju da je projektil dugog dometa Agni-5 razvijen upravo zbog Kine, koju Nju Delhi takođe smatra pretnjom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.