U trendu

Indija:Sud predlaže komisiju zbog protesta farmera

NJU DELHI – Indijski vrhovni sud ponudio je danas da uspostavi komisiju za posredovanje kako bi se okončao tronedeljni protest desetina hiljada poljoprivrednika koji traže ukidanje novih zakona o poljoprivrednoj reformi, jer tvrde da će oboriti cene useva.

Sud je poslao obaveštenja vladi i predstavnicima poljoprivrednika širom zemlje tražeći njihovo mišljenje o predlogu i odredio četvrtak za donošenje potencijalne odluke, prenosi AP.

Farmeri već tri nedelje blokiraju nekoliko glavnih autoputeva na periferiji Nju Delhija i kažu da neće odustati dok vlada ne ukine ono što oni nazivaju „crnim zakonima“ koji je parlament usvojio u septembru.

Vrhovne sudije dali su ponudu za uspostavljanje panela nakon što pet rundi razgovora između vlade i farmera nisu dovele do pomaka.

Osim što je blokirao kretanje ljudi, masovni protest zadao je udarac proizvodnji i poslovanju na severu Indije.

Lideri protesta odbili su vladinu ponudu da izmeni neke sporne odredbe zakona.

Farmeri se plaše da će vlada prestati da kupuje žito po minimalno zagarantovanim cenama, a korporacije će zatim sniziti cene. Vlada kaže da je spremna da se obaveže da će se garantovane cene nastaviti.

Gotovo 60 odsto indijskog stanovništa zavisi od poljoprivrede za život.

Vlada premijera Narendre Modija insistira da će reforme biti od koristi poljoprivrednicima im omogućiti im da svoje proizvode plasiraju na tržište i pojačaju proizvodnju privatnim ulaganjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.