U trendu

Indija: U verskim sukobima ubijena dvojica tinejdžera

NJU DELHI – Dvojica tinejdžera ubijena su u petak u sukobima između hindusa i muslimana u istočnoj Indiji koji su usledili nakon pogrdnih izjava dvojice zvaničnika vladajuće stranke o proroku Muhamedu, saopštila je danas policije te zemlje.

Policija je otvorila vatru kako bi prekinula nasilje u gradu Ranči u državi Džarkand, ali nije razjašnjeno da li je ona ubila tinejdžere, prenosi Rojters.

Viši policijski zvaničnik izjavio je da je najmanje 14 policajaca povređeno u incidentu u Rančiju i drugim oblastima.

U pokušaju da spreče eskalaciju nasilja vlasti su uvele policijski čas i obustavile internet u oblastima u kojima su izbili nemiri.

U severnom delu države Utar Pradeš policija je saopštila da je uhapsila 230 osumnjičenih za izazivanje nereda nakon što su se nemiri proširili u nekoliko indijskih gradova posle muslimanske molitve petkom, navodi Rojters.

Muslimani protestuju zbog komentara koje su nedavno dala dva zvaničnika iz stranke Baratija Džanata (BJP) indijskog premijera Narendre Modija o privatnom životu proroka Muhameda, a demonstracije se često završavaju sukobima između hindusa i muslimana.

BJP je već isključio iz svojih redova portparolku Nupur Šarmu zbog antiislamskih izjava, koje su uznemirile indijske muslimane i izazvale diplomatske proteste nekoliko muslimanskih zemalja.

Vladajuća partija je saopštila da uvredljive opaske ne odražavaju stav vlade.

Lideri indijskih stranaka su takođe poručili zvaničnicima da budu oprezni kada govore o veri na javnim platformama, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar