U trendu

Indijka u 104. godini naučila da čita i piša

NJU DELHI – Vremešna Indijka, koja živi u Kerali, saveznoj državi na jugu Indije, u 104. godini naučila je da čita i piše i položila je osnovni državni ispit.

Svakodnevna rutina Kutijame bila je ista skoro 100 godina – kuvanje, čišćenje i hranjenje životinja. Sada ova Indijka svako jutro nestrpljivo očekuje lokalne novine i dva sata provodi čitajući vesti, piše Gardijan.

Počela je da uči da čita u aprilu, sa svojom susetkom, 34-godišnjom nastavnicom književnosti.

„Mnogo puta sam žalila što ne mogu da čitam novine i molila sam mlađe u kući da mi čitaju. Uvek sam želela da mogu da napišem svoje ime i adresu”, ispričala je ova Indijka.

Zbog siromaštva njene porodice obrazovanje za žensku decu bilo je nezamislivo, a sa 16 godina Kutijama se udala i rodila petoro dece.

Nakon što je nekoliko meseci pohađala časove, prošlog meseca je odlučila da polaže osnovni državni ispit i najstarija je žena koja je to učinila.

Ostvarila je odličan rezultat – 89 odsto iz pismenosti i 100 odsto iz matematike, za šta je pohvaljena od državnog ministra obrazovanja.

„Starost nije prepreka za znanje. Sa najvećim poštovanjem i ljubavlju, želim Kutijammi i svim ostalim novim učenicima sve najbolje”, napisao je on na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar