U trendu

Indijski Vrhovni sud: Žene mogu biti vojni komandanti

NJU DELHI – Vrhovni sud u Indiji presudio je danas da žene mogu služiti kao vojni komandanti, odbacujući stav vlade da muškarci vojnici nisu spremni da prihvate naredbe ženskih oficira jer ih to uznemirava.

Sud je, takođe, naložio vladi da produži stalnu službu, koja se do sada odnosila samo na muškarce svim ženama oficirima, što signalizira pomak ka rodnom paritetu u tradicionalno muškom bastionu, preneo je Rojters.

Ovim će žene dobiti iste mogućnosti i koristi kao i njihove muške kolege, uključujući činove, promocije i penzije.

Trenutno žene žene mogu da rade do 14 godina, a trajno zaposlenje im je dozvoljeno samo u pravnim i obrazovnim segmentima vojske.

Dovođenje u pitanje njihovih sposobnosti na osnovu pola je uvreda ne samo za njihovo dostojanstvo kao žena već i za dostojanstvo kao pripadnika indijske vojske, navele su sudije u presudi.

Prošle nedelje se vlada usprotivila imenovanju žena na čelne pozicije, poput pukovnika i majora, jer, kako su naveli, većina vojnika su muškarci ruralnog porekla koji nisu „mentalno obrazovani da prihvate žene oficire kao nadređene“.

Vlada je, takođe, tvrdila da su muškarci i žene oficiri fizički različiti i da ne mogu jednako da se tretiraju.

Vrhovni sud je ukorio vladu, opisujući njena stanovišta kao uznemirujuća i istakao potrebu za promenom razmišljanja radi postizanja istinske ravnopravnosti u vojsci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.