U trendu

Indirektni pregovori između Irana i SAD blizu dogovora

BEČ – Indirektni razgovori između Irana i SAD o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine blizu su postizanju sporazuma, izjavila je danas glavna britanska izaslanica u trenutku kada se ona i njene francuske i nemačke kolege pripremaju da se vrate u svoje zemlje da bi o tome izvestile ministre.

„Blizu smo. Pregovarači nakratko napuštaju Beč kako bi obavestili ministre o trenutnom stanju. Spremni da se uskoro vratimo“, napisala je Stefani Al-Kak na Tviteru, preneo je Rojters.

Iran je potpisao 2015. originalni sporazum sa svetskim silama SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, kojim je Teheran pristao da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao je Vašington iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

U glavnom gradu Austrije Beču tokom protekle godine održano je nekoliko rundi pregovora radi postizanja novog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar