U trendu

Indonezija odobrila privatno istraživanje vakcine Nusantare

DŽAKARTA – Indonezija je odobrila privatno istraživanje kandidata za vakcinu protiv kovid-19 Nusantare, koju podržava bivši ministar zdravlja Teravan Agus Putranto, nakon što je nedavno rekao da istraživanje koje je u srednjoj fazi ne može da se nastavi zbog pitanja bezbednosti i integriteta podataka.

Upravo ovog meseca, Indonežanska agencija za lekove i hranu (BPOM) je saopštila da odobrenje za fazu II ispitivanja vakcine, koju je razvila lokalna kompanija PT Rama Emerald Multi Sakses i američka Aivita Biomedikal, neće biti odobreno, jer njeni sponzori nisu uspeli da ispune zahteve I faze kliničkog ispitivanja, preneo je Rojters.

Odobrenje za privatno istraživanje dolazi usred rastućeg političkog pritiska da se odobri ispitivanje vakcine, iza koje stoji
Putranta koji uživa podršku pojedinih političara i vojne elite.

Pojedini parlamentarci čak su se javili da daju uzorke krvi i učestvuju u studiji u znak podrške.

Indonežanski naučnici i stručnjaci za javno zdravlje su, međutim,
zabrinuti što ovo stvara pogrešan presedan za globalne farmaceutske kompanije koje traže mogućnosti da brzo dođu do svojih lekova.

Vakcina Nusantara koristi metodu dendritičnih ćelija, koje se koriste u istraživanjima za lečenje karcinoma i temelji se na imunim ćelijama izvučenim iz krvi pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.