U trendu

Infrastukturni zakon nije prošao u američkom Senatu

VAŠINGTON – Senat SAD-a nije uspeo noćas da finalizuje zakon o infrastrukturi vredan 1.000 milijardi dolara, a za subotu je zakazana nova sednica na kojoj će se glasati o ograničenju rasprave i prelasku na usvajanje tok akta oko kojeg se „lome koplja“.

Lider većine u Senatu Čak Šumer bezuspešno je pokušavao celog dana da obezbedi dvostranačku saglasnost za ovaj zakon, koji bi pokrenuo nove građevinske projekte širom SAD-a za proširenje ili obnovu puteva, autoputeva, mostova, aerodroma i drugih javnih objekata, od kojih su mnogi u lošem stanju, prenosi Rojters.

Nakon nekoliko sati pregovora iza zatvorenih vrata, senatori se nisu dogovorili o amandamanima na zakon koji su preostali nakon onih dvadesetak o kojima se već raspravljalo ove nedelje.

Usvajanje zakona, koji podržava demokratski predsednik DŽo Bajden, sputava sijaset zahteva raznih senatora, uključujući kontroverzan potez nekih republikanaca koji traže milijarde dolara za razvoj Ministarstva odbrane.

U Senatu tinja i neslaganje oko odredaba o kriptovalutama u zakonu o infrastrukturi, zatim oko finansiranja klimatskih mera za šta, po mišljenju nekih senatora, nisu izdvojena dovoljna sredstva, a kao problem se postavlja i pitanje rasta budžetskog deficita.

Nestranačka Kongresna kancelarija za budežet saopštila je da će ovaj zakon povećati deficit budžeta SAD za 256 milijardi dolara tokom 10 godina.

Senat će pokušati da završi posao pre zakazane petonedeljne letnje pauze koja bi trebalo da počne sledeće nedelje. Predstavnički dom je već počeo letnju pauzu.

Kada se izglasa zakon o infrastrukturi, očekuje se da će Senat početi rad na budžetskom okviru od kojeg demokrate očekuju da će otvoriti put donošenju predloga zakona o „ljudskoj infrastrukturi“ kasnije ove godine, vrednom 3,5 biliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.