U trendu

Institut: Đukanović i stranke da nađu izlaz iz krize

PODGORICA – Podgorički Institut alternativa pozvao je predsednika države Mila Đukanovića i predstavnike političkih partija u Skupštini da započnu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz ustavne i političke krize.

U saopštenju Instituta, koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Stevo Muk, navodi se da je ustavna i politička kriza u Crnoj Gori izazvana, između ostalog, odlukom Đukanovića da ne imenuje mandatara u skladu sa ustavnim dužnostima, a koja se može dodatno produbiti usvajanjem „kontroverznih izmena Zakona o predsedniku“.

U takvoj ustavnoj i političkoj situaciji i zbog činjenice da ne postoji mogućnost da ustavnost odluke predsednika i ustavnost usvojenog zakona bude ocenjena od Ustavnog suda, razrešenje krize se, kažu, mora tražiti u političkom dijalogu koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda, i puni legitimitet izabranih poslanika i vlade.

Minimum dogovora, ističe se, mora da bude obezbeđenje neophodne većine za izbor sudija Ustavnog suda i određivanje datuma parlamentarnih izbora.

„Dogovor može, ukoliko bude političke volje, uključiti i izbor nedostajućih članova Sudskog saveta, kao i dogovor o izmenama i dopunama propisa koji uređuju izborni proces“, naveo je Muk, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.