U trendu

Intenziviranje sukoba Izraela i Palestinaca

JERUSALIM – Hamas je danas ispalio snažnu raketu duboko na teritoriju Izraela, dok je Izrael izveo više vazdušnih udara i granatiranja Gaze i pozvao još 9.000 rezervista koji bi mogli biti upotrebljeni za kopnenu invaziju.

Sukobi su se intenzivirali uprkos naporima u posredovanju egipatskih pregovarača koji su lično razgovarali sa obe strane, prenosi AP.

U drugoj potencijalnoj eskalaciji, ispaljene su najmanje tri rakete iz južnog Libana prema Izraelu, što bi moglo dovesti do otvaranja novog fronta u borbama.

Artiljerijske i tenkovske granate koje su uveče počele da padaju u Gazu prisilile su mnoge porodice da napuste svoje domove, rekli su palestinski svedoci.

Upotreba artiljerijske vatre u izraelskoj četvorodnevnoj ofanzivi povećala je verovatnoću civilnih žrtava, navodi AP.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da se broj poginulih popeo na 103 Palestinca, uključujući 27 dece i 11 žena, a 530 osoba je ranjeno. Organizacija Palestinski Islamski džihad potvrdila je smrt sedam militanata, dok je Hamas prijavio da je ubijeno 13 njegovih militanata, uključujući višeg komandanta.

Izrael tvrdi da je broj ubijenih militanata mnogo veći.

U Izraelu je poginulo sedam ljudi. Među njima su bili vojnik ubijen protivtenkovskom raketom i šestogodišnje dete pogođeno u raketnom napadu.

Mnogi svetski lideri osudili su nasilje i pozvali na uzdržanost, a poseta egipatskih bezbednosnih zvaničnika bila je značajan razvoj u međunarodnim naporima da se postigne prekid vatre.

Takvi napori bili su ključni za okončanje prošlih krugova borbi. Zvaničnici su se prvo sastali sa čelnicima Hamasa u Gazi, pre nego što su razgovarali sa Izraelcima u Tel Avivu, rekla su dva egipatska obaveštajna zvaničnika.

Kako AP navodi, čak i kad se pročulo o prisustvu posrednika, militanti iz Gaze ispalili su salvu sa oko 100 raketa gotovo istovremeno, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušni napad oko južnog i centralnog Izraela.

Nije bilo neposrednih izveštaja o šteti ili žrtvama – čini se da je baraž imao za cilj da pokaže da je Hamasov arsenal i dalje pun čak i nakon tri noći vazdušnih napada i ubistva nekoliko čelnika Hamasa uključenih u raketni program.

„Odluka o bombardovanju Tel Aviva, Dimone i Jerusalima lakša nam je od pijenja vode“, izjavio je u video poruci portparol vojnog krila Hamasa. Dimona je mesto na kojem se nalazi izraelski nuklearni reaktor.

Nije jasno ko je odgovoran za rakete ispaljene iz južnog Libana. Rakete su lansirane iz područja Klajle severno od Nakure, u blizini granice sa Izraelom.

Izraelska vojska je potvrdila da su rakete pale u Sredozemno more. Južni Liban je dom palestinskih militantnih frakcija, kao i moćne šiitske grupe Hezbolah, navodi AP.

Još jedan znak da bi borbe mogle da eskaliraju dalje, kako navodi AP, jeste to što je izraelski ministar odbrane Beni Ganc odobrio mobilizaciju još 9.000 rezervista, a izraelski vojni portparol rekao je da se snage grupišu na granici sa pojasom Gaze.

Glavni vojni portparol, brigadni General Hidai Zilberman rekao je da snage „pripremaju mogućnost kopnenog manevra“.

On je za izraelsku javnu televizijsku stanicu Kan rekao da su tenkovi, oklopni transporteri i artiljerija u pripravnosti „za ovu mogućnost mobilizacije u bilo kom trenutku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.