Irački parlament usvojio amandmane na izborni zakon, male stranke bile protiv

BAGDAD – Irački parlament odobrio je danas amandmane na izborni zakon, što je razbesnelo nezavisne poslanike i male stranke koji navode da bi novi zakon mogao da oslabi njihove šanse.

Izmenama se napušta izborni zakon po kome su održani poslednji parlamentarni izbori 2021, preneo je Rojters.

Nove amandmane pogurala je koalicija šiitskih stranaka, poznate kao Koordinacioni okvir, koji je savez iranskih frakcija koje kontrolišu većinu u parlamentu, naveli su poslanici.

Poslanici koji su bili protiv amandmana pokušali su da blokiraju početak sednice vikom i skandiranjem pored govornice.

„Ne, ne novom zakonu. Odbijamo konfiskovanje prave demokratije“, uzviknuo je jedan poslanik u znak protesta zbog održavanja sednice.

Predsednik parlamenta Mohamed al-Halbusi naredio je snagama bezbednosti da udalje poslanike koji su pokušali da zaustave glasanje.

Stranke koje su glasale za izmenu zakona branile su svoj stav ističući da su poštovane demokratske procedure i da je zakon usvojen većinom glasova.

Opozicione stranke i analitičari upozorili su da bi izglasavanje novog zakona moglo da izazove proteste i oživi nemire u Iraku.

„Promena zakona kako bi on služio interesima većih političkih partija je jasan potez za kontrolu i vlade i parlamenta i mnogim Iračanima se to neće dopasti. Protesti bi se mogli vratiti uskoro“, rekao je politički savetnik Ahmed Junis iz Bagdada.

Novi izborni zakon će se primenjivati na narednim nacionalnim izborima, za koje još nije određen datum i za provincijske izbore za koje je parlament zahtevao da se održe 6. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com