U trendu

Irački premijer razgovarao telefonom sa Pompeom

BAGDAD – Irački premijer Adel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog sekretara Majka Pompea, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

Kancelarija Abdula Mahdija nije precizirala o čemu se razgovaralo. Iračke vlasti su u nedelju negirale da je teritorija te zemlje korišćena za izvođenje napada na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji, pozivajuci se na incident koji je oborio više od polovine proizvodnje Kraljevine.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su spremne da sarađuju s Ujedinjenim nacijama i zemljama koje traže mir i stabilnost u Jemenu i regionu, posle napada za vikend na saudijske naftne lokacije koje su izvele jemenske snage usklađene sa Teheranom.

„Izjavljujem da je Iran u potpunosti spreman da sarađuje sa Ujedinjenim nacijama i svim zemljama koje traže mir u Jemenu i povratak stabilnosti u Jemenu i regionu“, rekao je portparol iranske vlade Ali Rabiei za državnu televiziju.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.