U trendu

Iran: Barijere za sporazum složene, ali ne i nepremostive

TEHERAN – Iran je potvrdio danas da ne postoji zastoj u pregovorima i da veruje da su barijere za oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama iz 2015. godine složene, ali ne i nepremostive.

„Iran i šest svetskih sila ostvarili su značajan napredak u razgovorima na oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali brojna važna pitanja tek treba da se razrešavaju“, izjavio je danas portparol iranske vlade Ali Rabei, prenosi Rojters.

On je dodao da je prirodno da zbog složenosti koju su stvorile brojne sankcije Trampove administracije i iranske mere treba razmotriti mnoge detalje, ali da nijedna od ovih prepreka nije nepremostiva.

Pregovori u Beču se vode od aprila s ciljem da se postigne saglasnost o koracima koje bi trebalo da preduzmu Teheran i Vašington kako bi iranski nuklearni program bio transparentniji, a američke sankcije ukinute.

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbacio je pre tri godine iranski nuklearni sporazum koji je postignut 2015. godine između šest sila i ponovo uveo sankcije za Teheran koji je krenuo u protivmere, uključujući obnovu zaliha obogaćenog uranijuma, potencijalnog puta ka nuklearnim bombama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.