U trendu

Iran bi u narednim danima mogao da ispuni nuklearni sporazum

Iran bi mogao da ispuni odredbe prošlogodišnjeg nuklearnog sporazuma već u petak ili tokom vikenda, što znači da SAD i druge države odmah treba da suspenduju ekonomske sankcije Teheranu.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da bi Iran za nekoliko dana mogao ispuniti sporazum koji je Teheran postigao sa šest svetskih sila o spornom nuklearnom sporazumu.

Zvaničnici u Vašingtonu i Beču, gde se nalazi sedište Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja nadzire sprovodjenje sporazuma, kažu da bi to moglo da se desi već u petak.

Nekoliko sati pošto je Iran oslobodio 10 američkih mornara, Keri je u govoru na Nacionalnom univerzitetu za odbranu rekao da bi primena nuklearnog sporazuma mogla da počne u narednim danima, najranije ovog vikenda. 

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči rekao je da se očekuje IAEA potvrdi sprovodjenje sporazuma i da će onda šef iranske diplomatije Muhamad Džavad Zarif i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini objaviti „dan sprovodjenja“, prenela je agencija Irna. 

Aragči je rekao da bi ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Kine, Francuske i Nemačke, koji su pregovarali o sporazumu, mogli da se sastanu da izdaju zajedničko saopštenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.