U trendu

Iran će dozvoliti medjunarodnoj agenciji nastavak snimanja nuklearnih pogona

Vodja iranskog civilnog nuklearnog programa rekao je danas da će Teheran dozvoliti inspektorima UN da postave nove memorijske kartice u nadzorne kamere na iranskim nuklearnim lokacijama, i da nastave snimanje.

Mohamed Eslami rekao je ovo posle sastanka sa generalnim direktorom Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u Teheranu.

Ova objava bi mogla Teheranu da kupi vreme pred sastanak upravnog odbora IAEA ove nedelje pošto su zapadne sile zalagale da Teheran bude kažnjen zbog nesaradjivanja sa medjunarodnim inspektorima.

IAEA je prenela svojim zemljama članicama u poverljivom kvartalnom izveštaju prošle nedelje da su aktivnosti provere i nadzora „ozbilno ugrožene“ od februara od kada je Iran odbio da dozvoli inspektorima agencije pristup opremi za nadzor.

IAEA je ranije ovog meseca saopštila da je Iran nastavio da obogaćuje uranijum.

Iran je od 23. februara ograničio medjunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja.

Iran je počeo da ograničava nadzor nuklearnih postrojenja kako bi izvršio pritisak na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da ukine sankcije koje je uvela prethodna administracija Donalda Trampa.

Pregovori Irana i medjunarodne zajednice o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija u zastoju su od juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.