Iran nastavio vežbu, potopljen „neprijatelj“ u Indijskom okeanu

TEHERAN – Snage iranske Revolucionarne garde nastavile su danas vojne manevre lansiraranjem balističkih raketa na simulirani neprijateljski cilj u Indijskom okeanu, izvestila je iranska državna televizija, a prenosi AP.

Na snimku koji je prikazala iranska televizija vidi se kako dve rakete pogađaju u metu koju je iranska državna televizija opisala kao „simulirani neprijateljski brod“ na udaljenosti od 1.800 kilometara, a izveštaj nije precizirao vrstu korišćenih projektila, navodi agencija.

Tokom ranije faze vežbe, juče su snage Revolucionarne garde lansirale više balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, a raspoređivani su i dronovi koji su nosili bombe.

Vežbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije na tu zemlju.

Tokom poslednjih dana mandata predsednika SAD Donalda Trampa , Iran je nedavno zaplenio južnokorejski tanker i nastavio da obogaćuje uranijum, dok su SAD u region poslale bombardere B-52, i nosač aviona UŠ „Nimic“ kao i nuklearnu podmornicu.

Poslednjih nedelja Iran intenzivira svoje vojne vežbe, čime zemlja pokušava da izvrši pritisak na budućeg predsednika Džoa Bajdena zbog nuklearnog sporazuma, za koji je on najavio da bi ga SAD mogle ponovo prihvatiti, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.