U trendu

Iran neće kazniti sportiskinju zbog nenošenja hidžaba

SEUL – Predsednik iranskog nacionalnog olimpijskog komiteta izjavio je danas da sportistkinja Elnaz Rekabi neće biti kažnjena ili suspendovana zato što nije nosila hidžab na takmičenju u Južnoj Koreji, održanom proteklog vikenda.

Zvaničnik Irana Mahmud Hosravi Vafa rekao je u Južnoj Koreji da nema razloga za preduzimanje disciplinskih mera protiv 33-godišnje iranske sportske penjačice, jer je nenošenje hidžaba bio „nenameran čin“, iako je ta marama obavezna u Iranu.

Elnaz Rekabi je i sama to potvrdila, navodeći kako je „požurila da se takmiči“, iako je, navodi AP, video snimak njenog nastupa u nedelju pokazao da je opuštena i maše publici.

Vafa je dodao da je uznenađen da se o tome toliko priča, uprkos protestima u više gradova u Iranu, posle smrti 22. godišnje devojke nakon hapšenja zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Međutim, navodi se da su pristalice 33-godišnje penjačice i dalje zabrinute za nju, jer su i drugi sportisti bili na meti vlade zbog podrške protestima koji nedeljama potresaju Iran.

Aktivisti kažu da su snage bezbednosti već ubile preko 200 ljudi i uhapsile hiljade u tekućim demonstracijama građana Irana zbog neslaganja sa iranskom vlasću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.