U trendu

Iran opozvao ambasadora u Švedskoj zbog presude Nuriju

TEHERAN – Ministarstvo spoljnih poslova Irana opozvalo je ambasadora te zemlje u Švedskoj, nakon što je švedski sud osudio iranskog državljanina Hamada Nurija na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina i ubistva, počinjenih tokom iračko-iranskog rata 1980-ih godina, prenosi danas iranska državna televizija.

Kako navodi, portparol ministarstva Naser Kanani rekao je da je preduzeo korake radi konsultacija zbog odluke o doživotnoj robiji, na koju je ranije ovog meseca Nuri osuđen u Švedskoj, prenosi AP.

Iran je ranije već reagovao na odluku švedskog suda ocenom da je politički motivisana.

Nuri je 14. jula osuđen u Švedskoj na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u pogubljenju političkih zatvorenika u Iranu osamdesetih godina prošlog veka.

On je uhapšen na aerodromu u Stokholmu 2019. godine, a optužen je za ratne zločine masovnog pogubljenja i mučenja političkih zatvorenika u zatvoru u Karadžu, u Iranu, 1988. godine.

Zločini za koje je Nuri optužen su navodno počinjeni tokom rata između Irana i Iraka.

Kako se rat bližio kraju, tadašnji vrhovni vođa Irana, ajatolah Homeini, naredio je pogubljenje oko 5.000 političkih zatvorenika, a Nuri je u to vreme radio u zatvoru u blizini Teherana, naveli su tužioci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.