U trendu

Iran osudio izraelske raketne udare na Liban i Gazu

JERUSALIM – Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas izraelske raketne udare, nazivajući ih „kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libana i grubo kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava ugnjetene palestinske nacije“.

Rojters podseća da su raketni udari Izraela došli nakon što je iz Libana i Palestine na Izrael ispaljeno na desetine raketa, u znak omazde što je izraelska policija izvršila raciju na Jerusalimsku džamiju Al-Aksa i pretukla muslimane koji su unutra bili okupljeni radi molitve.

S druge strane, Izrael je danas pozvao Savet bezbednosti UN da osudi Liban i Hamas zbog raketa ispaljenih na Izrael.

Navodi se da je militantska grupa Hamas pohvalila raktene udare na Izrael, ali da nije preuzela odgovornost, pored toga što Izrael smatra da je ta grupa ispalila rakete iz Gaze.

Dodaje se da je redovna molitva petkom u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa, protekla bez većih incidenata.

Ranije ove nedelje izraelska policija je izvršila raciju u džamiji Al-Aksa i tukla palestinske vernike, hapseći i uklanjajući stotine ljudi iz tog religijskog kompleksa u, kako su rekli, pokušaju da se uklone islamski agitatori koji su se navodno skrivali u džamiji.

Rojters dodaje da muslimani širom sveta smatraju obavezom da se za vreme meseca Ramazana ostati preko noći u džamiji i moliti se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.