U trendu

Iran pozvao francuskog diplomatu zbog Makronovih izjava

Iran je pozvao francuskog diplomatu u znak protesta zbog, kako kaže, francuske podrške objavljivanju karikatura islamskog proroka Muhameda, javili su danas iranski državni mediji.

Iranski zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje rekao je francuskom diplomati da je Pariz reagovao na ubistvo „nerazumno“ i da je za žaljenje što je Francuska dozvolila mržnju protiv islama pod maskom podrške slobodi izražavanja, prenela je državna televizija.

Zemlje širom Bliskog istoka ogorčene su prošlonedeljnim izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojima je odbio da osudi objavljivanje ili prikazivanje karikatura proroka Muhameda. Mladić od 18 godina čečenskog porekla odrubio je glavu nastavniku u blizini Pariza 16. oktobra, jer je na času pokazivao Muhamedove karikature.

Francuska smatra da verska satira spada u slobodu izražavanja, dok mnogi muslimani svaki napad na svog proroka smatraju teškim prekršajem.

Udruženje sveštenika u iranskom gradu Kom takodje je pozvalo vladu kasno sinoć da osudi Makrona zbog njegovih izjava, a islamske države da uvedu političke i ekonomske sankcije protiv Francuske.

Iranski konzervativni list „Vatan-e Emrooz“ na naslovnoj strani današnjeg izdanja objavile su karikaturu Makrona prikazujući ga kao djavola i nazvale ga Satanom.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, čiji identitet nije saopšten, izjavio je da kraljevina „odbija svaki pokušaj povezivanja islama i terorizma i osudjuje uvredljive karikature proroka, objavila je danas državna agencija.

Prodavnice u Kuvajtu su sa svojih polica povukle francuske jogurte i flaše gazirane vode, Univerzitet u Kataru otkazao je nedelju francuske kulture, a na društvenim mrežama u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima aktuelni su pozivi gradjanima da se drže podalje od francuskog lanca prehrambenih proizvoda „Karfur“.

Protesti protiv stava Francuske prema karikaturama proroka Muhameda održani su u Iraku, Turskoj i pojasu Gaze, a pakistanski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osudjuje objavljivanje karikatura proroka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.