U trendu

Iran: Pregovori o nuk. sporazumu u Beču moraju da sačekaju

TEHERAN – Iranski zamenik ministarstva spoljnih poslova Abras Arakči izjavio je danas da pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu u Beču moraju da pričekaju, dok sa radom ne počne nova administracija izabranog predsednika Ebrahima Raisija.

„Nalazimo se u tranzicionom periodu, pošto je demokratski transfer vlasti u toku u našem glavnom gradu. Zbog toga će pregovori u Beču morati da pričekaju novu administraciju“, izjavio je Arakči, a preneo Rojters.

Arakči je na Tviteru poručio da SAD i Velika Britanija moraju da prekinu da povezuju razmenu zatvorenika sa nuklearnim sporazumom.

„Već sutra bi deset zatvorenika sa svih strana moglo da bude pušteno, ukoliko SAD i Velika Britanija ispune njihov deo dogovora“, dodao je.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima, a da se Teheranu zauzvrat ukinu sankcije.

Administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa povukla se iz sporazuma 2018. godine i ponovo nametnula sankcije Teheranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.