U trendu

Iran proizveo vise od 120 kilograma obogaćenog uranijuma

TEHERAN – Iran je proizveo više od 120 kilograma uranijuma, obogaćenog 20 odsto, rekao je šef iranske organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami.

On je u intervjuu državnoj televiziji rekao da su, prema nuklearnom sporazumu koji imaju sa svetskim silama iz 2015. godine, ostale potpisnice trebale da obezbede Iranu uranijum 20 odsto obogaćen, a koji je potreban za njegov istraživački reaktor, prenela je agencija AP.

„Ali to nije isporučeno. Da ga nismo sami proizveli, ovo bi se pretvorilo u jedan od naših problema,“ poručio je Eslami.

Prema uslovima nuklearnog sporazuma, kako podseća AP, Iranu je bilo zabranjeno obogaćivanje uranijuma iznad granice od 3,67 odsto, izuzev za aktivnosti istraživačkog reaktora.

Obogaćeni uranijum iznad 90 odsto može da se koristi u nuklearnom oružju.

U septembru je Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da su iranske zalihe uranijuma obogaćene do 20 odsto procenjene na 84,3 kilograma, u odnosu na 62,8 kilograma tri meseca ranije.

Naučnici procenjuju, kako se navodi, da je za izradu atomske bombe potrebno najmanje 170 kilograma.

Nuklearni sporazum poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, ili JCPOA, obećava Iranu ekonomske podsticaje u zamenu za ograničenja u njegovom nuklearnom programu i ima za cilj da spreči Teheran da razvije nuklearnu bombu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.