U trendu

Iran ubrizgava uranijum u nove centrifuge u kompleksu Fordo

DUBAI – Iran je rano jutros nastavio sa ubrizgavanjen uranijumskog gasa u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo, čime je preduzeo najznačajniji korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

„Posle svih uspešnih priprema, počelo je ubacivanje uranijumskog gasa u centrifuge u Fordou. Sav proces nadgledali su inspektori IAEA“, saopštila je iranska agencija za atonsku energiju, prenosi Rojters.

Teheran je takođe saopštio da je sprečio posetu jednog zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju svom nuklearnom postrojenju u Natancu prošle nedelje, što je prvi takav slučaj.

Prethodno je 1.044 centrifuga u kompleksu Fordo radilo bez uranijuma za obogaćivanje u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, navodi AP.

„Biće potrebno nekoliko sati da se stabilizuje proces i do subote, kada inspektori IAEA ponovo obiću kompleks, nivo obogaćenog uranijuma biće 4,5 odsto“, rekao je portparol iranske agencije Behruz Kamalvandi za državnu televiziju.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.