Iran: Ukinite sankcije, mi preokrećemo nuklearni program

TEHERAN – Iran će „odmah preokrenuti“ akcije u svom nuklearnom programu nakon ukidanja američkih sankcija, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, hladno reagujući na početnu ponudu Vašingtona da oživi razgovore sa Teheranom s ciljem obnavljanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, javlja Rojters.

Administracija predsednika Džoa Bajdena saopštila je juče da je spremna na razgovor s Iranom o vraćanju te zemlje sporazumu, čiji je cilj da spreči Teheran da nabavi nuklearno oružje uz ukidanje većine međunarodnih sankcija, podseća agencija.

„Kada se ukinu sankcije, mi ćemo odmah preokrenuti sve korektivne mere. Jednostavno“, napisao je Zarif na Tviteru.

Teheran i Vašington su se sukobili oko toga ko bi trebalo da učini prvi korak za oživljavanje sporazuma. Iran kaže da Sjedinjene Države prvo moraju da ukinu Trampove sankcije, dok Vašington navodi da se Teheran mora prvo ponašati u skladu sa sporazumom.

Dodatni pritisak predstavlja zakon koji je usvojio iranski parlament i koji obavezuje Teheran da 23. februara ukine opsežni pristup koji je dat UN-ovim inspektorima prema sporazumu iz 2015. godine, ograničavajući njihove posete samo na proglašene nuklearne lokacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.