U trendu

Iran zaplenio američke ploveće dronove pa ih pustio

TEHERAN – Iran je saopštio da je njegova ratna mornarica u Crvenom moru zaplenila dva američka pomorska drona i potom ih pustila, prenosi AP.

Iranska državna televizija emitovala je snimke koji su, kako je navela, napravljeni na iranskom razaraču „Džamaran“, gde mornari razgledaju, kako izgleda, dve jedrilice-drona „Sejldron eksplorer“, navodi američka agencija.

Državna televizija je izvestila da je iranska mornarica u četvrtak pronašla „nekoliko špijunskih brodova bez posade, napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama“.

„Posle dva upozorenja upućena američkom razaraču da izbegne moguće incidente, Džamaran je zaplenio dva plovila“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „posle obezbeđenja državne pomorske rute mornarica oslobodila plovila u bezbednoj zoni“.

Saopšteno je i da je „Američka mornarica upozorena da izbegava ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.

Ovo je drugi takav slučaj u poslednjih nekoliko dana, dok vlada neizvesnost oko pregovora o obnavljanu iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, navodi američka agencija.

U prethodnom takvom slučaju u Persijskom zalivu je reagovala iranska Revolucionarna garda, a ne redovna ratna mornarica.

Američka Peta flota pokrenula je operaciju s plovilima bez posade „Task Fors 59“ prošle godine, prenosi AP.

Odgovornost Pete flote proteže se između ostalog i na važni Ormuški moreuz,uski prolaz Persijskog zaliva kroz koji se odvija 20 odsto ukupnog transporta nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar