U trendu

Iranska sportistkinja se vratila i izvinila za „pometnju“ zbog nenošenja hidžaba

TEHERAN – Iranska takmičarka u sportskom penjanju Elnaz Rekabi se posle kontroverznog nastupa na takmičenju u Južnoj Koreji na kome nije imala hidžab, vratila u Iran, gde su je pristalice dočekale ovacijama, prenosi Rojters.

Rekabi, koja je po dolasku na glavi imala kačket i kapuljaču, izjavila je za državnu televiziju da se u Teheran vraća „u punoj snazi“ i izvinila se iranskoj naciji „za pometnju i brige koje je izazvala“.

Ona je odbacila i ranije navode nekih medija da nije bila dostupna 48 sati i izjavila da se sa celokupnom reprezentacijom Irana vratila po planu, kao da će i dalje nastupati za svoju zemlju.

Na snimku sa takmičenja vidi se kako Rekabi nastupa bez hidžaba, što je dovedeno u vezu sa protestima u Iranu koji su započeli nakon smrti Mahse Amini u pritvoru moralne policije te zemlje.

Rekabi je posle takmičenja na Instagramu navela da je u trenutku pripreme za penjanje zaboravila hidžab i da je sve izazvano lošom organizacijom takmičenja u Južnoj Koreji.

Širom Irana organizuju se protesti posle smrti Mahse Amini koja je uhapšena zbog navodno neprikladnog odevanja, a u znak solidarnosti, iranske žene su skidale i palile svoje hidžabe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar