U trendu

Iranski ministar spoljnih poslova ne dolazi u Davos

ŽENEVA – Iranski ministar spoljnih poslova otkazao je učesće na Svetskom ekonomskom forumu koji se sledeće nedelje održava u Davosu, a kao razlog navedena je neizvesnost na Bliskom istoku.

Da u Davos ne dolazi šef iranske diplomatije Džavad Zarif, koji je stavljen na crnu listu administracije američkog predsednika Donalda Tramp, potvrdio je i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, ne iznoseći detalje.

„Moramo da razumemo otkazivanje u svetlu neizvesnosti u regionu i šta se dešava u Iranu“, rekao je Brende novinarima u Ženevi.

Sada je, kako konstatuje AP, izbegnuta mogućnost da se Zarifu „put ukrsti“ u Davosu sa američkim zvaničnicima, uključujući i Trampa.

Prethodno je u Ženevi saopšteno da bi američki predsednik trebalo da učestvuje na 50. jubilarnom skupu svetskih političkih i poslovnih lidera, koji će se održati u Davosu od 21. do 24. januara.

Tramp je učestvovao na ovom godišnjem događaju u švajcarskom zimskom centru u januaru 2018., posle prve godine svog mandata na funkciji predsednika, upućujući tom prilikom svetskoj eliti svoju poruku „Amerika na prvom mestu“, prenosi Rojters.

Predsednik SAD-a, prvi koji je u poslednje dve decnije prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu, prošle godine nije učestvovao na skupu, a njegov povratak u Davos dolazi usred procesa njegovog opoziva zbog optužbi za zloupotrebu moći i sticanje ličen koristi o čemu Senat treba ovog meseca da se izjasni.

U delegaciji SAD koja stiže na forum u Davosu nalaze se ministar finansija Stiven Menučin, američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer, kao i Ivanka Tramp i njen suprug DŽared Kušner, prema WEF-ovoj listi učesnika koja je podeljena na konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.