U trendu

Iranski predsednik pozvao Bajdena da otvori novu stranicu u odnosima sa Iranom

 Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je danas novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena da „otvori novu stranicu“ u odnosima sa Iranom.

„Iran i SAD mogu da odluče i najave da će se vratiti u situaciju koja je vladala pre 20. januara 2017. godine“, kada je Donald Tramp stupio na funkciju u Beloj kući, rekao je Rohani na sednici vlade.

Politika iranske vlade je, kako je rekao, poštovanje obaveza u zamenu za poštovanje obaveza, smanjenje napetosti u zamenu za smanjenje napetosti, poštovanje u zamenu za poštovanje.

„Ako postoji takva volja medju budućim američkim liderima, mislim da će biti veoma lako rešiti“ brojne probleme, rekao je iranski predsednik koji smatra da bi povratak na period pre Trampa mogao da „potpuno promeni tok stvari“.

Iran i SAD su prekinuli diplomatske odnose 1980. godine, ali je došlo do približavanja 2015. kada je u Beču potpisan medjunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, za vreme predsednika Baraka Obame.

Medjutim, Tramp je 2018. izveo zemlju iz tog sporazuma u ime „maksimalnog političkog pritiska“ na Iran nakon čega su dve zemlje od juna 2019. bile dva puta na ivici rata.

Nakon pobede Bajdena na američkim predsedničkim izborima 3. novembra, Rohani je u više navrata poslao znake otvaranja. Medjutim, iranski vrhovni verski vodja Ali Hamnei je juče upozorio da se „ne može verovati strancima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.